Сватбеният ден стъпка по стъпка

С организирането на сватбата идва и въпроса как протича сватбения ден. Навярно всеки е бил гост на сватба, но когато дойде ред да се омъжвате споменът какво точно се случва в деня на сватбата изведнъж се изпарява.

Колкото и радостен, сватбеният ден е и толкова притеснителен най-вече за младоженците. Това е цяло представление, в което вие играете главната роля, и съвсем естествено е да искате да знаете сценария наизуст.

И така… как започва сватбеният ден? С кратка почерпка в дома на младоженеца заедно с най-близките му роднини и приятели. Следва украсяване на сватбения автомобил с букет и връзване на балони, след което е ред за кумовете, които младоженецът трябва да вземе с бъклица и здравец. Отново има кратка почерпка и, разбира се, хоро – неразделна част от всяка сватба. И така заформилата се делегация се отправя към дома на булката, като е важно да не се минава по същия път, по който вече младоженецът е минал към дома на кумовете.

Ситуацията при булката е малко по-сложна.От ранни зори започват приготовленията – прическа грим, обличане на роклята, приготвяне на нещо, старо, нови и назаем, които булката да носи със себе си, взимане на булчинския букет като все по-често цялата тази суматоха бива заснемана и включвана в сватбения албум.

А, когато сватбарите от страна на младоженеца пристигнат, идва ред на откупуването на булката, която е добре пазена в една от стаите. Понякога младоженецът и приятелите му решават да влезнат със сила при нея, друг път я купуват средно срещу 20 лв., без да разбиват вратата.

А в трети случаи младоженецът бива допуснат в стаята след кратка съпротива и задачата му е да намери скритата обувка на булката, като бива насочван с „топло и студено“. Когато я намери и я обуе на булката, тя казва, че й е широка. И тогава идва ред на банкнотите, с които младоженецът трябва да уплътни обувката. Друга забавна традиция е булката да изпише върху подметките на обувките си имената на свои неомъжени приятелки и чието име се изтрие на-бързо, то тази приятелка ще се омъжи най-скоро.

След поредната почерпка вече в пълен състав сватбарите играят отново хоро, като преди това булката рита менчето с вода и здравец, за да върви на здраве и по вода съвместния й живот с младоженеца.